Μετακινήθηκαν 3.932 στην ενδοχώρα


 

 

 

 

 

 

 

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Μπορίς Τσεσίρκοφ, έχουν μεταφερθεί από τον περασμένο Αύγουστο έως τις 24 Νοεμβρίου 9.046 πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα από τα νησιά, από τους οποίους οι 3.932 από τη Λέσβο. Ο ρυθμός των επόμενων μεταφορών εξαρτάται από τις ελληνικές Αρχές και σχετίζονται με τον «γεωγραφικό περιορισμό» που προβλέπει η δήλωση ΕΕ – Τουρκίας των αιτούντων άσυλο αλλά και από τις διαθέσιμες δομές. Χτες το βράδυ αναμένονταν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα 600 άτομα που μένουν στους καταυλισμούς της Μόριας και του Δήμου στον Καρά- Τεπέ. Ωστόσο έως το απόγευμα από τη Μόρια είχαν πάρει «πάσο» μόνο 160 άτομα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να στηρίξει την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προσφέρει επίσης στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το υπόλοιπο του αποθέματος ανακουφιστικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων χειμωνιάτικων ρούχων, κουβερτών, υπνοδωματίων και πλαστικών φύλλων. Στη Λέσβο έχει ήδη παραδώσει 25.000 είδη βοήθειας που θα χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο στο hotspot της Μόριας.

Στην Ελλάδα, η Ύπατη Αρμοστεία λειτουργεί επίσης ένα σύστημα στέγασης για ευπαθείς ομάδες αιτούντων άσυλο. Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει 18.500 θέσεις κυρίως σε διαμερίσματα και η UNHCR το επεκτείνει στα 22.000 μέχρι το τέλος του έτους. Διαθέτει περίπου 1.100 θέσεις σε διαμερίσματα στα νησιά και επιδιώκει να επεκταθεί μέχρι τις 1.400 τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων. Στη Λέσβο έχει 460 θέσεις σε διαμερίσματα.

Σχολιάστε