Κι.Πο.Κ.Α-Ε.Ε. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά: Μαζί για μια νέα ανάπτυξη

Άρθρο του κ. Πάνου Καρβούνη στην εφημερίδα "Το Πρώτο Θέμα"

Άρθρο του κ. Πάνου Καρβούνη στην εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα»

Το 2012 σηματοδοτεί την 20ή επέτειο από την εγκαθίδρυση της Ενιαίας Αγοράς – του κοινού χώρου των 27 κρατών-μελών της ΕΕ στον οποίο επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και πολιτών. Εκατοντάδες τεχνικά, νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που περιόριζαν το εμπόριο και την κυκλοφορία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ καταργήθηκαν και η Ενιαία Αγορά επέτρεψε στους Ευρωπαίους όχι μόνο να ταξιδέψουν ελεύθερα, αλλά πολύ περισσότερο να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε όποια ευρωπαϊκή χώρα επιθυμούν. Ήδη 2,5 εκατομμύρια νέοι έχουν σπουδάσει σε μία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ 23 εκατομμύρια ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ένα κοινό 500 εκατομμυρίων καταναλωτών. Κατά συνέπεια, στο διάστημα αυτό δημιουργήθηκαν πανευρωπαϊκά 2,8 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας, ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1%.

Ωστόσο, η περαιτέρω ενίσχυση της ενιαίας αγοράς αποτελεί μια συνεχή διαδικασία, η σημασία της οποίας εντείνεται από την ανάγκη αντιμετώπισης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στο έγγραφο «Ενιαία Αγορά – Πράξη ΙΙ: Μαζί για μια νέα ανάπτυξη» 12 δράσεις-κλειδιά για την περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης και την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς. Το έγγραφο συμπληρώνει τα πρώτα μέτρα που είχε προτείνει η Επιτροπή το 2011 με την Πράξη Ι και, με το νέο αυτό κείμενο, η Επιτροπή στοχεύει σε περαιτέρω προώθηση της ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση βασικών δυσλειτουργιών που έχουν παρατηρηθεί στην υπάρχουσα αγορά.

Συγκεκριμένα, οι 12 προτεινόμενες δράσεις κινούνται γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες: την ανάπτυξη ολοκληρωμένων δικτύων μεταφορών και ενέργειας, τη μεγαλύτερη κινητικότητα πολιτών και επιχειρήσεων εντός της ΕΕ, την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας και την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και των οφελών για τους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι ένας Ευρωπαίος πολίτης θα απολαμβάνει πλέον καλύτερες υπηρεσίες και τιμές, θα διευκολύνεται στην αναζήτηση εργασίας μέσω πανευρωπαϊκών ηλεκτρονικών εργαλείων και θα χαίρει διαφάνειας στα τραπεζικά τέλη. Ένας επιχειρηματίας θα μπορεί να επιχορηγηθεί με κεφάλαια νέων επενδυτικών εργαλείων, να διευκολυνθεί στις διασυνοριακές διαδικασίες για επενδύσεις στο εξωτερικό και να αξιοποιήσει επικοινωνιακές δομές υψηλής ταχύτητας. Παράλληλα, η δημόσια διοίκηση θα επωφεληθεί από την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή τιμολογίων για τις δημόσιες συμβάσεις και από τη μεγαλύτερη ασφάλεια στον τομέα των τραπεζικών συναλλαγών.

Η «Πράξη ΙΙ» θα επιτρέψει στη χώρα μας να αποδείξει με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια την αποφασιστικότητά της για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα την βγάλουν οριστικά από την κρίση. Ήδη ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων:

–        έχουν απευθυνθεί στο SOLVIT, το δίκτυο on-line επίλυσης προβλημάτων στο οποίο τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν από την κακή εφαρμογή της νομοθεσίας της εσωτερικής αγοράς από τις δημόσιες αρχές,

–        έχουν βρει εργασία μέσω της ευρωπαϊκής πύλης για την επαγγελματική κινητικότητα EURES

–        έχουν προαγάγει τις επιχειρηματικές δράσεις τους στα πλαίσια του Enterprise Europe Network, του δικτύου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Με τα μέτρα που προτείνονται στην «Πράξη ΙΙ», θα αυξηθούν οι επαγγελματικές δυνατότητες των Ελλήνων πολιτών και θα αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό τους.

Με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα οφέλη της Ενιαίας Αγοράς, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Υπουργείο Οικονομικών συνδιοργανώνουν ένα διήμερο εκδηλώσεων στις 18 και 19 Οκτωβρίου στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (Πειραιώς 211, 177 78 – Ταύρος), στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ενιαία Αγορά (15-20 Οκτωβρίου 2012). Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η νέα ώθηση την οποία θα δώσει η «Πράξη ΙΙ» στην οικονομία και η σημασία της ενιαίας αγοράς για την επιχειρηματικότητα και τους πολίτες. Παράλληλα, θα υπάρχει έκθεση ενημερωτικών περιπτέρων με υλικό σχετικό με τα εργαλεία που προσφέρει η ενιαία αγορά. Μάλιστα, στο τέλος του διημέρου θα αναδειχθούν και οι 20 νικητές του ηλεκτρονικού παιχνιδιού που δημιούργησε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο διαδικτυακό τόπο www.generation92.gr και στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν νέοι 18-22 ετών που ζουν στην Ελλάδα έως και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, διεκδικώντας τη συμμετοχή τους σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις Βρυξέλλες.

Καθίσταται σαφές ότι η «Πράξη ΙΙ» για την ενιαία αγορά αποτελεί την απάντηση της Ευρώπης στις κοινωνικές, οικονομικές και δημογραφικές προκλήσεις της εποχής, ενώ παράλληλα προσφέρει δυνατότητες αξιοποίησης των τεχνολογικών επιτευγμάτων και κάλυψης έκτακτων αναγκών – π.χ. της ενεργειακής επάρκειας. Ο Επίτροπος κ. Michel Barnier, αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, ανέφερε σχετικά ότι «είναι μια ευκαιρία για μας να χρησιμοποιήσουμε το πολύτιμο περιουσιακό μας στοιχείο, την ενιαία αγορά, να κάνουμε ανταγωνιστική την οικονομία της κοινωνικής μας αγοράς και να την δούμε να ευημερεί και πάλι». Ειδικά για την Ελλάδα, η «Πράξη ΙΙ» θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα παράσχει στους πολίτες της περισσότερες καταναλωτικές επιλογές και περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους σε έναν ευρύτερο χώρο.

Ο κ. Πάνος Καρβούνης είναι Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s