ΚΙ.ΠΟ.Κ.Α.-RE THINK ATHENS / ΣΕ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ ΤΟ PROJECT RE THINK ATHENS ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ


Okra-One Step Beyond

Okra-One Step Beyond

Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra με την πρόταση «One Step Beyond» αναδείχθηκε νικητής του διαγωνισμού Rethink Athens που είχε αντικείμενο την ανασυγκρότηση του Κέντρου της Αθήνας με επίκεντρο την μετατροπή της οδού Πανεπιστημίου σε βουλεβάρτο.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 80 εκατ. Ευρώ και προβλέπει την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και τη μετατροπής της σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, απ΄όπου θα διέρχεται το Τραμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση λαμβάνει υπόψη ακόμα και την τοποθέτηση των δέντρων στην οδό Πανεπιστημίου ώστε να επιτευχθεί ο βέλτιστος φωτισμός και σκίαση.

Αυτό που εκκρεμεί είναι οι συγκοινωνιακές μελέτες, ενώ στόχος είναι το έργο, που θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι να έχει ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο από σήμερα.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το έργο για την ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα διακομματικής συναίνεσης.

Πέραν του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη, το παρών έδωσαν ο κ. Παπαδημούλης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Σοφιανός από το ΚΚΕ.

«Η παρουσίαση έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς δείχνει μέσα στον ζόφο της κρίσης τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας που οραματίζονται την Αθήνα αλλιώς» δήλωσε ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας επίσης την ελπίδα «η Αθήνα να ξαναγεννηθεί στο μυαλό μας, στην ψυχή μας και στην πραγματικότητα».

Μαζί με την Πανεπιστημίου, το Φαληρικό Ορμο και το Ελληνικό με το Μητροπολιτικό Πάρκο θα δημιουργηθεί, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ένα «τρίγωνο αναγέννησης».

«Έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό, που μπορούμε να το αναδείξουμε προς όφελος δικό μας, προς όφελος, κυρίως, των επόμενων γενεών, αλλά και για να αλλάξει η εικόνα του κόσμου για την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωσε ότι «παρά την κρίση η Ελλάδα και οι Ελληνες δικαιούνται να ονειρεύονται, να ελπίζουν και να αισιοδοξούν». Τόνισε ακόμη την ανάγκη συναίνεσης της κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των πολιτών καθώς και την ανάγκη ευρωπαϊκής συνεργασίας για την υλοποίηση του έργου.

«Η Αθήνα δικαιούται να είναι η πόλη των πολιτών της» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

«Απαιτείται σύμπνοια, συνεργασία και ενσωμάτωση ιδιωτικού τομέα όπου είναι δυνατόν, συντονισμός και πολύ δουλειά. Με στόχο η Αθήνα να βγει από την κρίση καλύτερη» δήλωσε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμη στην δημιουργία «ταμείου αστικής ανάπτυξης με στόχο την χρηματοδότηση της αξιοποίησης ακινήτων».

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοξενεί στον εκθεσιακό της χώρο (Λεωφόρος Συγγρού 107 -109) μακέτες και σχέδια από το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν στον Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας «Re-think Athens | Ξανα-σκέψου την Αθήνα» από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου.

Η οδός Πανεπιστημίου μέσα από την πρόταση «One Step Beyond». Στα δεξιά τα Προπύλαια.

Η πλατεία Δικαιοσύνης όπως θα φαίνεται από την πλευρά της Πανεπιστημίου.

Κάτοψη της πλατείας Ομονοίας, στην πρόταση «One Step Beyond» των ολλανδών αρχιτεκτόνων.

Η οδός Πανεπιστημίου μέσα από την πρόταση «One Step Beyond». Στα δεξιά τα Προπύλαια.

Πανεπιστημίου και Κοραή μέσα από την πρόταση «One Step Beyond» των Ολλανδών Okra.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s